June 22, 2006

IKEA

Een jaar of twee geleden, toen ik in de zomer als reporter werkte bij de inmiddels geflopte studentenwebsite LaHvA, van de Hogeschool van Amsterdam, heb ik in een dolle bui een keer een stukje geschreven over de Ikea:

================================================


Ikea, natuurlijk kennen we die allemaal, de grote goedkope meubelshop oorspronkelijk uit Zweden. Ik was er weer eens afgelopen maandag en ik heb een aantal tips voor jullie!

Als je nog maar weinig geld in the pocket hebt, maar toch wat wilt eten:
- Bij de counter bij de uitgang haal je: een broodje hotdog en een 0,4 liter cola SAMEN voor maar 1 euro!! En, nu komt het mooiste nog: je kunt zelf vullen en dus: BIJVULLEN!
- Bij die zelfde counter haal je ook: 3 overrukkelijke donuts voor eveneens 1 euro! Dit kan alleen overdag, tot een uurtje of zes ongeveer, want ze zijn zo gewild, 's avonds zijn ze op.
- Voor als je een vroege vogel bent: in het restaurant kun je vóór 11.30 een stukje appeltaart (geen zelfgebakken, maar toch erg goed te eten) één een kopje koffie of thee samen meenemen voor maar 75 cent. En ook hier geldt weer: bijvullen!
- Voor een goedkope lunch of avondmaal moet je juist NIET bij Ikea zijn. Alles is ontzettend duur en niet geweldig.

Als je gek wordt van je zes vierkante meter kamertje:
- Zoek een huiskamer naar je smaak, plof op de bank neer en lees een boek.
- Zoek een leuke eetkamer, schuif de borden aan de kant en maak je huiswerk.
- Wellicht ook te proberen: kies een leuke slaapkamer en probeer het bed. De hele dag. (Schoon zijn lijkt me gewenst, maar douchen kan helaas niet in de Ikea.)

Als je electriciteit wilt besparen:
- De meeste huiskamertjes hebben nog een leeg stopcontact over, die het meestal wel doen. Stop hier je mobiel in de lader!

Do's wat betreft spullen kopen bij de Ikea:
- Matrassen! Nergens goedkoper te vinden en ze zijn van goede kwaliteit.
- Klapstoelen! Voor maar 7,50 heb je degelijke klapstoelen in alle kleurtjes van de regenboog. Ze zitten lekker en zijn makkelijk op te bergen onder je bed tot de housewarming party.
- Keukengerei! Ten eerste hebben ze ALLES. Dus lekker makkelijk alles in één keer meenemen, en zelf weet ik uit ervaring dat de koekenpannen enzo, erg goed zijn.
- Lampen! Ruime keus en uiteraard goedkoper dan ergens anders.

Don'ts wat betreft spullen kopen bij de Ikea:
- Kledingkasten! Helaas zijn die krengen nergens echt goedkoop, maar zelfs bij Ikea hoef je er niet van uit te gaan iets te vinden dat op je kamertje past. Ga hiervoor naar Gamma of Praxis.
- De servies Start-box! Te veel nutteloos servies. Kun je beter zelf iets leuks kiezen.

De kassa's:
Neem NOOIT een oneven genummerde kassa! Want daarvan zit de caissière een stuk verder weg. Vanuit de winkel lijken alle rijen even lang, maar bij een oneven genummerde kassa is de rij dus bijna twee keer zo lang!

Maar: loop gewoon eens een rondje of twee door de Ikea, of laat je (gratis) de gids toesturen, want wat ze daar allemaal doen met spullen en kleuren, je kunt er de leukste tips vandaan halen!

Ikea Rulez!

================================================


Geen journalistiek verantwoord hoogstandje, maar het was wel erg leuk om te schrijven. En ja, ik zelf ook echt een keer mijn mobiel opgeladen in de Ikea :D

Maar goed,

Vandaag zag ik de HP de Tijd liggen in de gang, met heel groot de Ikea op de voorkant en daarbij de aantrekkelijke kop 'Het pretpark voor grote mensen'. Dus ik blader snel naar bladzijde 24.

Oeoeoeh, wat een heeerlijk artikel! Zo'n zes halve pagina's met lekker veel cynisme en natuurlijk prachtige bijpassende foto's. Het artikel staat (nog) niet op internet en het is te lang om over te typen, maar ik zal even wat passages overnemen die ik jullie echt niet wil onthouden.

"Maar welke plaats is gemáákt om (...) goede manieren te vergeten en om oerdriften bot te vieren? Er zijn in Nederland twaalf van die plaatsen. Het zijn grote blauwe blokkendozen met vier gele letters erop: IKEA. Er worden duizenden meubels (...) verkocht, maar dat is eigenlijk niet meer dan een dekmantel. In werkelijkheid is Ikea een pretpark voor volwassenen, een vrijhaven voor onaangepast gedrag."

"Eenmaal bij de kassa volgt al hun eerste overwinning van de dag, het eerste moment waarop ze tegen zichzelf kunnen zeggen dat ze níet gek zijn dat ze hier op tweede pinksterdag om kwart over negen in de rij staan. De kassajuffrouw verwoordt de triomf. "Eén euro," zegt ze. Het ontbijt (...) kost één euro! Alleen dát al is een anekdote om sceptici straks de mond te snoeren. En dan moet de dag nog beginnen."

"Er staan mensen met hun gezicht bijna tégen het lint aan. Ze kijken op hun horloge. Dan is het tien uur en gooit de beveiligingsbeambte het lint los. Hij had het ook al lopend netjes kunnen oprollen, maar hij weet wel beter. Dan was hij door de menigte verzwolgen."

"Mooie gelegenheid om eens te zien wat er in een kwartiertje met het grote, felrode zitkussen Pösig gebeurt dat daar op de grond ligt. Twee kleuters duiken er bovenop en stampen zo hard ze kunnen. Een jongen van een jaar of twaalf laat zich erin vallen. Een man van een jaar of vijftig gaat erin zitten en komt er bijna niet meer uit. Een vader zet zijn twee peuters erin en neem een foto. (...) Een man ploft erin en roept naar zijn vrouw: 'Hee, da's wa veur ons, Céline.' En dat was dan één kwartiertje".

"Als de archeologen van de toekomst straks de artefacten van de twintigste en eenentwintigste eeuw opgraven, zullen ze zich afvragen wie toch die godin Ikea is, van wie de naam op al die potscherven en meubelstukken staat. Ze zullen bergen imbussleuteltjes uit de grond halen."

Met dank aan Mark Traa. Die ook nog een leuk weetje heeft opgezocht:

'Volgens de overlevering krijgt de Zweedse tiener Ingvar Kamrap op zijn zeventiende geld van zijn vader als eindexamencadeau. Daarmee zet hij zijn eigen bedrijfje op. De naam Ikea bestaat uit zijn eigen initialen en de eerste letters van Elmtaryd en Agunnaryd, de boerderij en het dorp waar Kamprad opgroeide.'

Ik zeg het je, Ikea rulez! ;)

2 Comments:

Blogger Richard said...

kom ik er net vandaan, lees ik dit verhaaltje :-)

10:22 PM  
Blogger ploenk said...

Hoe erg iedereen ook afgeeft op Ikea, ook voor mij is het toch altijd een klein pretparkje, dus schaam je niet! :)

3:45 PM  

Post a Comment

<< Home