August 04, 2005

Ardennen - dag 4

Toeristisch doen moet ook kunnen

We rijden vanuit ons dorpje Ave-et-Auffe, dat bestaat uit tien huizen, een kerk, een café en twee glasbakken, naar het buurdorpje Han-sur-Lesse. Daar is heel wat meer te doen. Het hele dorpje is één toeristenfestijn. We vragen ons af of er überhaupt nog gewone mensen wonen. Het doet er niet toe, wij doen lekker mee.

Eerst gaan we op safari in een heus wildpark. Tja, zo heet dat. Met een soort open bus rijden we door de smalle straatjes van Han-sur-Lesse. Ik moet mezelf eigenlijk generen voor het feit dat ik in zo'n ding zit, maar dat doe ik niet, want iedereen die hier op straat loopt, heeft immers al in dit ding gezeten of gaat er nog mee weg.

Dan gaan we over een wildrooster. Hier begint het pas echt. Hier zijn wij de attractie niet meer. De everzwijnen komen meteen aangestoven. Ze maken knallende ruzie en rennen heen en weer. Zijn die dingen getraind ofzo? Over een perfect aangelegde asfaltweg rijden we verder langs hokken en velden. Het is wel leuk, maar niet meer dan dat.

Na dit avontuur besluiten we even af te koelen in het 'museum van de onderaardse wereld'. Hier worden archeologische dingen uitgelegd en zien we voorwerpen die in de grotten zijn gevonden. Jaja, de grotten, dat wordt ons volgende avontuur.

Met een open tram (eigenlijk met vier trams achter elkaar) gaan we weer op pad. Als we bij de ingang van de grotten komen, zijn er twee rijen. De linkse rij is voor Franssprekenden, de rechtse rij voor Nederlandssprekenden. Blijkbaar zijn de Nederlandse gidsen op, want we krijgen een Franse student mee, die heel zenuwachtig in zijn beste Nederlands zijn best doet om ons over alles te informeren. Meer dan een uur lopen we door de grotten. Het is erg mooi.

Aan de andere kant van de berg komen we met een bootje de grotten weer uit. Daar gaan we nog even langs 'de expo', een kleine tentoonstelling over de geschiedenis en de toekomst van de temperatuur op aarde. Ik zal jullie verklappen, de aarde zal overstromen en er komt weer een ijstijd aan. Dus wie weet wordt de nieuwe reclame van MacDonalds wel werkelijkheid. Maar dan wel zonder ons.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home